keskiviikko 14. joulukuuta 2016

KAURATYYNY

Kylläpä aika on taas vierähtänyt ihan huomaamatta.
Jouluksi olen paljon itse tehnyt, vaikka en ole saanut aikaiseksi niitä tänne laittaakkaan.
Olen kutonut villasukkia ja ommellut mm.

Tässä yksi joululahjaksi tarkoitetusta ompeluksesta.
Lahjan saa tyttäreni toivomuksesta hänen toinen mummunsa. Olin antanut kyseiselle ihmiselle tällaisen kauratyynyn aiemminkin. Melkein 20 vuotta sitten. Olin ostanut sen joltain entiseltä työkaverilta, joka niitä valmisti.
Tämä lasteni mummo onkin käyttänyt tyynyä tosi ahkerasti eli joka ilta. Nykyinen tyyny on kuulemma siinä kuosissa, että päälikangas on puhki ja muutenkin tyyny on parhaat päivänsä nähnyt. (mikään muu kauratyyny ei kelpaa)

Tyttäreni sitten tässä kysyikin, että vieläkö mulla on kaava tallessa ja voisinko auttaa häntä tekemään mummolle uuden (tarkoittaa käytännössä, että voisinko hänelle tehdä sellaisen).

En tosiaan ollut tällaista tehnyt, mutta lupasin netistä ohjetta katsoa.
Löysinkin ihan kivan, vähän pyöristetyn mallin EILEN TEIN-blogista. Täältä sain vähän mallia ja mittoja omaani.

Halusin myös irtopäällisen tehdä, jotta sitä voidaan aina tarvittaessa pestä.
Piirsin kaavan ja leikkasin sisuspussin puuvillakangaasta. Tikkasin vielä reunat, ettei kaura tule saumoista läpi. Keskelle ompelin sekä pituus- , että pystysuunnassa ompeleet jakamaan tyyny neljään osaan.

Kaavanmallia
Siäpussin ompelua.
Tikattu sauma on vahvempi.


Täytin tyynyn kannun avulla kuoritulla kauralla.

Puntari ja mittakannu hyvänä apuna.
Tyyny vielä kahdessa osassa.


Tämän jälkeen ompelin päällisen pellavatyyppisestä kankaasta. Tein siihen samanlaisen käänteen, kun on tyynynliinoissa, että kaurapussi pysyy sisällä.

Kiinnitysnauhat.
Päälipussi.


Ohjeissa kehoitettiin käyttämään puuvillalankaa, koska polyesteri saattaa syttyä mikrossa.
Minun oli kumminkin pakko saumata päälikankaan reunat, koska ne  olivat muuten kovin rispaantuvat. Saumurilankana minulla oli vain polyesterilankaa. Joten testasin ahkerasti mikrossa, että miten lanka käyttäytyy. Ei ollut mitään ongelmia.

Tyynyyn meni kauraa n. 2 kg, koska tyynykin on aika iso ja kaarevan mallinen. Nyt jäinkin miettimään, että tuliko siitä liian painava, koska tyynyn saajalla on jo ikää ja hän on todella pienikokoinen. Täytyy vielä miettiä, että meneekö tyyny vielä uusiksi ja pienemmäksi suorakaiteen muotoiseksi......

Valmis kauratyyny.
Sain tällaista ihanan väristä retrotyylistä
kangasta anopilta. Mitähän tästä tekisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti